Omega 3 yağ asitleri, kalp sağlığını destekleyen ve trigliseritlerin düşmesine yardımcı olan besinlerdir. Beynin ve kardiyovasküler sistemin düzgün çalışması açısından değerlidirler. Omega 3 yağ asitlerini vücut üretemez ve dış beslenme kaynakları ile elde edilmesi gerekir. ALA, EPA ve DHA olarak üç adet omega 3 yağ asidi bulunmaktadır.
Omega 3 bakımından zengin gıdalar arasında deniz ürünleri, bitkisel yağlar, fındıklar, yapraklı sebzeler ve keten tohumları vardır. Aynı zamanda takviyeler yoluyla omega 3 besini alınabilmektedir. Ancak bu yağ asitlerini doktorunuza danışarak dengeli bir şekilde almanız daha yararlı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Omega 3 yağ asitlerinin bazı faydaları vardır. Bunlar;
Vücuttaki tüm organların gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olan omega 3 yağ asitleri, kalbin sabit bir hızda atmasını sağlayabilir. Ayrıca kan basıncı ve trigliserit seviyelerini düşürebilir.
Özellikle hamilelik sırasında tüketildiğinde bebeklerin beyin gelişimini destekler. Aynı zamanda bebeklerin göz fonksiyonlarını geliştirebilir.
Anne sağlığı açısından da önem arz eden omega 3, annelerin doğum öncesi ve sonrası depresyonunu önleyebilir. Hamile kadınlar bu yağ asitlerini tüketmeden önce hekimine danışmalıdır. Böylece dengeli ve doğru bir şekilde omega 3 yağ asitleri tüketilebilir.
Omega 3 ayrıca vücuttaki iltihabı azaltmaya destek olan antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede obezite, kanser ve diyabet gibi hastalıkların iyileşmesine katkıda bulunabilir.
Ruh sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. Araştırmalarda bu yağ asitlerinin zihinsel sağlığı desteklediği ortaya çıkmıştır.
Omega 3 beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayabilir. Oksidatif strese karşı hücrelerin korunmasına yardımcı olur.
Eklem sağlığını desteklemektedir. Bazı araştırmalarda da eklem ağrılarını azaltabileceği ortaya çıkmıştır.
Migren ağrısını hafifletebilir. Ayrıca astım semptomlarının azalmasına destek olur ve koroner arter hastalığını önleyebilir.
İlerleyen yaşlarda makula dejenerasyonu körlük yaşanmasına sebep olabilmektedir. Omega 3 tüketen kişilerde makula dejenerasyonuna yakalanma riski daha azdır. Yani bu yağ asitlerinin körlüğü geciktirdiği söylenmektedir.