500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir?

Probiyotik ve Prebiyotik Farkı Nedir?

Oct 4, 2024

Sindirim sistemi sağlığı, genel sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle bağırsak florası, vücudumuzun mikroorganizmalarla dolu karmaşık bir yapıdır ve bu yapı bağışıklığı ve sindirim sürecini etkileyen birçok faktörü barındırır. Bu noktada, probiyotik ve prebiyotiklerin destekleyici özellikleri devreye giriyor. Şimdi, bu iki kavramı daha ayrıntılı inceleyelim.

Probiyotik mi Prebiyotik mi?

Genellikle prebiyotik, probiyotiğin yanlış yazımı zannedilse de, bu doğru değil. Her ikisi de bağırsak sağlığına katkıda bulunabilir ancak görevleri ve işlevleri farklıdır. Probiyotikler, genellikle “yararlı mikroorganizmalar” olarak adlandırılırken, prebiyotikler bu mikroorganizmaların besinleridir.

Yani probiyotikler sindirim sistemi ve bağışıklığı desteklerken, prebiyotikler bu sürece zemin hazırlar. Dolayısıyla sağlıklı bir sindirim sistemi için her ikisinin de dengeli bir şekilde alınması önem taşıyor. 

Probiyotik Ne Demek?

Probiyotik, vücudumuzda halihazırda bulunan ve sağlığımıza katkıda bulunan canlı mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmalar, sindirim sürecini kolaylaştırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bazı rahatsızlıkların önüne geçmek gibi birçok fayda sunabilir. Probiyotiklerin etkileri, bireyden bireye değişebilir; dolayısıyla, bu konuda dikkatli olunması gerekebilir.

Probiyotik İçeren Besinler

Probiyotik içeren gıdalar, sağlıklı bir bağırsak florası için oldukça değerlidir. 

  • Yoğurt,
  • Kefir, 
  • Sauerkraut (lahana turşusu) 
  • Kimchi
  • Sirke

Benzeri fermente gıdalar probiyotik besinlerin başında gelir. Probiyotik içeren besinlere erişemediğiniz durumlarda, probiyotik takviyeleri devreye girer. Probiyotik hapları veya kapsülleri, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekler. Günlük beslenmeye ek olarak alınabilir.

Probiyotik Gıda Çeşitleri

Probiyotik mikroorganizmalar birçok farklı gıda türünde bulunabilir. Özellikle süt ürünlerinde yoğun bir şekilde yer alırken bazı bitkisel kaynaklarda da mevcuttur. Fermente edilmiş sebzeler, tahıllar ve kefir gibi bazı içecekler probiyotik açıdan zengin kaynaklar arasında yer alır.

Probiyotik-Bağırsak İlişkisi

Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Yeterli probiyotik alımı, sindirim sorunlarını azaltabilir ve genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Bağırsaklarda yaşayan probiyotiklerin doğru çalışması dolaylı olarak bağırsak florasını düzenleyecektir.

Mutluluk Hormonu Bağırsakta Üretiliyor

Mutluluk hormonlarından en bilineni serotonin bağırsakta üretilir. Dolayısıyla bağırsak mikrobiyotunda oluşan dengesizlikler ve sorunlar ruh hali ve mutluluk üzerinde doğrudan etkilidir. Bağırsak florasını düzenlemek kişinin kendini daha mutlu ve sağlıklı hissetmesini sağlayacaktır.

Psikososyal durumlar, örneğin stres bağırsak fizyolojisini etkiler. Olumsuz duyguları hissetmemek olanaksız olduğundan çözüm seçenekleri arasında stressiz yaşam yerine sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olacak takviye gıdalar önerilebilir. 

Prebiyotik Ne Demek?

Prebiyotik bileşenler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler. Prebiyotiklerin yeterli alımı, sindirim ve bağışıklık sistemini desteklemekte önemli bir rol oynar.

Prebiyotik Canlı mı? Prebiyotik Mikroorganizma mı?

Prebiyotikler, canlı organizmalar değildir. Bağırsaklardaki probiyotik mikroorganizmaların gelişimini ve yaşamasını destekleyen maddelerdir. Prebiyotiklerin tüketilmesi bağırsak sağlığını destekleyen bir yaklaşım olarak kabul edilebilir.

Prebiyotik İçeren Besinler

Prebiyotik içeren gıdalar arasında yulaf, soğan, sarımsak, muz ve yer elması gibi lif açısından zengin yiyecekler bulunur. Bu tür besinlerin düzenli tüketimi, sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Probiyotik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Probiyotik Bozulur mu?

Probiyotiklerin etkinliği, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde azalabilir. Bu nedenle, ambalaj üzerindeki talimatlara uyulması önemlidir.

Probiyotik Cilde İyi Gelir mi?

Bazı araştırmalar probiyotiklerin cilt sağlığını olumlu etkileyebileceğini göstermektedir. Ancak bu etki bireyler arasında farklılık gösterebilir.

Probiyotik Uyku Yapar mı?

Probiyotiklerin uyku üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, bağırsak sağlığını desteklemesi dolayısıyla dolaylı yoldan uyku kalitesini artırabilir.

Probiyotik Günde Kaç Defa Alınır?

Genellikle günlük probiyotik alımı için önerilen miktar, ürünün içeriğine ve yönergesine bağlıdır. Takviye veya gıda kaynaklarından alınabilir.

Probiyotikleri Hamileler Kullanabilir mi?

Hamilelikte probiyotik kullanımı, genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, kesin bilgi için doktor tavsiyesi almak önemlidir.

Probiyotik Ne Zaman Etki Eder?

Probiyotiklerin etkileri en az 5 günlük kullanım sonrasında görülebilir. Ancak her bireyde bu süre değişiklik gösterebilir.

Probiyotik Ödem Atar mı?

Probiyotiklerin ödem üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu kanıtlanmamıştır, ancak sindirim sistemini düzenleyerek dolaylı faydalar sağlayabilir.

Probiyotik Ne Zaman İçilir?

Probiyotiklerin alınması için en uygun zaman, genellikle aç karnına ya da yemeklerle birlikte tercih edilmektedir.

Probiyotik Alerji Yapar mı?

Probiyotikler mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Genellikle güvenlidir. Ancak, bireylerin bazı bileşenlere karşı alerjisi varsa dikkatli olunmalıdır.

Probiyotik Aç İçilir mi?

Aç karnına alınması, probiyotiklerin bağırsaklarda daha etkili olmasını sağlayabilir, bu nedenle birçok uzman bu yöntemi önerir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için probiyotik ve prebiyotiklerin dengeli bir şekilde tüketilmesi büyük önem taşır.

Kimler Prebiyotik ve Probiyotik Alabilir?

Genel olarak, sindirim problemleri yaşayan, bağışıklığını desteklemek isteyen kişiler probiyotik ve prebiyotik kullanabilir. Yine de tüm takviyelerde olduğu gibi, probiyotikler hakkında bilgi almak için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.